Protein je ljeti najvažniji! Ovo su namirnice koje morate da uključite u ishranu!
Kada se živa termometra zagrije, tijelo i imunitet ulaze u disbalans. Promjene sa toplijih na hladnije dane, proljetni umor i inertnost organizma koja nastaje dolaskom jeseni nisu toliko dramatične koliko prijelaz na ljetnu sezonu.
Toplotni udar donosi sa sobom visoke rizike, no ako tokom cijele godine osluškujete organizam i obraćate pažnju na upozorenja koja vam vlastito tijelo šalje, nivo rizika i opasnosti bit će sveden na minimum.
Iako upozorenja čujete svakodnevno kroz medije, društvene mreže ili u razgovoru sa prijateljima, važnost ispijanja tečnosti i unosa elektrolita kroz bistre supe još ćemo jednom istaknuti. Koliko biste litara tečnosti dnevno trebali popiti zavisi od mase, visine, godina, trudnoće i posebnog zdravstvenog stanja, no zlato pravilo je najmanje 2 litre. Neka većina od dvije litre koju unesete u organizam svakako bude voda, a 10 % bistre supe i prirodni sokovi, najčešće od cijeđenih agruma.
Zato se na vašem stolu i dnevnom meniju mora naći izvor kvalitetnog proteina. Konzumirajte jogurt, zrnasti i posni sir. Slobodno jedite jaja pripremljena na sve načine, samo pripazite koliku količinu masnoće upotrebljavate za pečenje. Naravno, ne zaboravite jesti bijelo meso poput piletine i puretine, nemasne komade govedine i ribu. Birajte losos, tunu i sardinu od morske, a pastrmku i šarana ili soma od riječne ribe. Najvažnije, obratite pozornost na termičku obradu mesa. Ljeti je u kuhinji neizdržljivo jer šporet, a posebno rol griju prostoriju, a najgore ga je uključivati dok u drugim prostorijama hladi klima. Kako to spriječiti, imati ukusno pečeno jelo, a pri tome ne zagrijavati prostoriju?
Čak ako i dođe do progorijevanja, električni roštilj će zahvaljujući non stick tehnologiji spriječiti da se meso zalijepi za dno uređaja. Nakon upotrebe, još ćete ga lakše moći očistiti. Lako ćete odvojiti posudu za mast koja se brzo i jednostavno čisti i obrisati dijelove uređaja. Uz to, jednostavno ćete očistite kućište i ručku. Oni zahvaljujući sistemu Safe Touch ostaju hladni iako se uređaj zagrijava. Za kraj ostavljamo najvažniji savjet. Jelo koje pripremate na roštilju, komplicirano ili jednostavno, spaja porodicu, prijatelje i drage ljude. Tada roštilj postaje više od samog jela, postaje trenutak za pamćenje ljeta i sezone!