Vaše evropsko ljeto – ukusom putujte po Evropi!

Vaše evropsko ljeto – ukusom putujte po Evropi!

 

Da li znate čije je tradicionalno jelo panirana riba i krompirići? Koji narod najradije jede baguette sa začinskim biljem i bijelim likom? Ovaj odgovor je prelagan ako se sjetite sinonima za baguette. Da li ste probali tacose na španski i da li se bečku šniclu može da napravi u zdravoj verziji? Ako na sva pitanja nemate odgovor ili biste željeli produbiti znanje, krećemo na malo putovanje Evropom i upoznajemo vas sa omiljenim delicijama europskih naroda!

Kroketi – Holandija

Koliko god bismo ih željeli pripojiti uz zagrebački odrezak, kroketi ipak nisu tradicionalno hrvatsko jelo. Kroketi su popularni holandski snack, a obično su punjeni mesom, sirom, ili kako ih najčešće jedemo, krompirom. Zbog načina pripreme i dubokog prženja ovu finu namirnicu često izbjegavamo i odričemo se viška masnoća koje dolaze uz krokete. 

Kroketi – Holandija

Pommes Frites - Belgija

Belgijski pommes frites, ili jednostavno belgijski krumpirači, omiljeni su prilog brojnih generacija i nacionalnosti. Vjerojatno nikad niste čuli da je netko rekao da ne voli pomfrit. Često ga grickamo kao samostalni snack ili je dodatak meniju s burgerima, većim komadima mesa ili grilovanom povrću. Najčešće se jede sa kečapom, a sve više gastro znalaca mu dodaje BBQ sos, tartar ili slatko kiseli sos. Ipak, baš kao i kroketi, krompirići su poprilično nezdrav i ukusan obrok, sa dodatkom masnoća i soli i duboko pržen.

Pommes Frites - Belgija

Bečki odrezak – Austrija

Klasik svih klasika, bečki odrezak je poput krompirića, omiljeno jelo svakog slavlja, nedjeljnog ručka ili domjenaka. Pripravlja se najčešće od svinjetine, a sve češće je varijanta od piletine jer se pazi na unos makronutrijenata te odnosa masnoće i mesa. Ipak, nezavisno od zdravije pileće verzije, klasičan način pripreme je prženje i pečenje u bogatom nanosu prezle. Međutim, mora postojati neko zdravije rješenje…

Bečki odrezak – Austrija

Fish and Chips – Velika Britanija

Klasik Britanskih ostrva svakako je ova kombinacija, paniranog bakalara i omiljenih krompirića koje su Britanci za ovo jelo „posudili“ od Belgijanaca. Internacionalni fast food rado jedu svi, a u Londonu ćete na svakom koraku naići na prodavnice specijalizovane za prodaju „fish and chips“. Koliko god voljeli ovu prženu, slanu i masnu hranu, bilo bi nam drago probati zdravu verziju.

Fish and Chips – Velika Britanija

Churros – Španija

Slatko za kraj! Popularni španski desert od tijesta često dolazi poslužen sa čokoladnim sosom. Hrskav je izvana, a sočan iznutra, idealan za kombinaciju sa vrućom topljenom čokoladom. U modernim varijantama dodaju se sjeckani orašasti plodovi, sos od šumskog voća, a nerijetko i sladoled ili tučena pavlaka. Churros je pravi primjer deserta nakon kojeg se osjećamo kao da bismo mogli zaspati poput bebe. Međutim, draže bi nam bilo zadržati fini ukus, uz još bolji i lakši osjećaj nakon jela. 

Churros – Španija

Kako zapravo to postići? Uvriježeno je mišljenje da je hrana koju volimo jesti obično nezdrava. No, popularizacijom friteze na vruć vazduh to više nije slučaj! Napokon ne moramo birati između zdravog i ukusnog, možemo imati oboje. Svaka moderna kuhinja trebala bi imati airfryer, tačnije fritezu na vruć vazduh. Kako ona radi? 

Radi uz pomoć cirkulacije zraka koja se okreće u krug, a koja omogućuje brzo i jednostavno kuhanje bez potrebe za dodavanjem ulja. Za domaćinstvo je idealno odabrati fritezu na vruć vazduh kapaciteta 5 litara, baš poput Delimano Delight Airfryera. Ta friteza spoj je kapaciteta, snage i praktičnih karakteristika za jednostavnu pripremu ukusnih i zdravih obroka za cijelu porodicu ili veće društvo. Evropom inspirisani obroci biće brzo gotovi, zahvaljujući prilagodljivoj temperaturi i providnom poklopcu preko kojeg pratite napredak jela bez potrebe za otvaranjem i hlađenjem namirnica. Većina namirnica pečenih u fritezi na vruć vazduh ne zahtijeva dodatak masnoće, a to znači – nema potrebe za prevelikim čišćenjem! Ako poželite očistiti svoj Delimano Delight Airfryer, odvojite posudu za pripremu jela i jednostavno je operite ili prebrišite. Tako lako, zdravo i fino! Dakle, ostaje pitanje…Na koju gastro destinaciju danas putujete?

Delimano friteza na vruć vazduh

Delimano friteza na vruć vazduh

Delimano friteza na vruć vazduh

Delimano friteza na vruć vazduh

Delimano friteza na vruć vazduh

Delimano friteza na vruć vazduh